Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Kardin võiks lisaks silmailule pakkuda turvalisust ja energiasäästu

Tänu tehnoloogiale on arenenud ka turvakardinate disain ja neid on saada erinevates värvitoonides ning erineva disainiga. Foto: Shutterstock

Inimesed on valmis kulutama sadu ja tuhandeid eurosid, et suurendada kodus turvatunnet ning ostma koju uusi häiresüsteeme, paremaid turvakaameraid ja täiendavat välisvalgustust. Tegelikkuses saaks aga investeerida nii-öelda kaks ühes ja soetada turvakardinad, mis tõesti hoiavad pätte meie kodusest varast eemale.

Kogenud vargad teavad, et nii naabritel kui ka turvafirmadel ja politseil võtab alarmile reageerimine aega. Vähem kui kolme minuti jooksul suudab teadlik pätt teie kodust pihta panna nii üht kui ka teist. Kui olete oma turvasüsteemi üles ehitanud valgustusele ja kaameratele, võib juhtuda, et hetkel, mil tundub, et valgustus „jälle“ jupsib või alarm annab valehäiret, on hoopiski pahalased teie vara kallal.

Ilma täiendava barjäärita saab õppinud murdvaras läbi akna majja alla 10 sekundi. Täiendavaks takistuseks on aga ideaalseks lahenduseks turvakardinad, mis annavad südamerahu, kui olete puhkusel, peate üksinda kodus üksi öö veetma või lapsed lapsehoidjaga omapead ööseks koju jätma. Lisaks sellele, et vara jääb alles, on ka uni rahulikum, sest pere on kaitstud.

Tänapäeval on turvakardinaid saadaval väga palju erinevaid variante, erineva välimuse, erineva tehnoloogia ja lisavõimalustega: manuaalsed, elektrilised, puldiga juhitavad, ajareleega, võtmetega või koodiga avatavad/suletavad. Süsteemi saab ühendada nii lokaalse häire- kui ka elektrilise signalisatsioonisüsteemiga.

Kuni 30% energiasäästu

Lisaks privaatsusele ja turvatundele on turvakardinatest abi ka energiasäästul, sest läbipaistmatu kardin võiks olla suurepärane isolatsioon nii jaheda kui ka kuuma õhu tuppa pääsemiseks. On võimalik investeerida energiatõhuastesse akendesse, aga samas võib soetada ka nii-öelda kaks-ühes süsteemi ning vähendada oma küttearveid termostaadiga ühendatud kardinatega. Talvel kaitsevad aknaluugid meid külma ja tuule eest, võimaldades erinevate uuringute järgi kokku hoida isegi kuni kolmandiku küttearvetelt. Suvel kaitseb turvaruloo meid liigse päikese ja valguse eest, pakkudes lisaks kaitset tolmu, tuule, müra eest.

Eesti kodudes ei ole turvakardinad veel väga laialt levinud ja pigem oleme harjunud neid nägema kaupluste vaateakende ja kaubanduskeskuste müügibokside ees. Ent meelerahu saavutamiseks, privaatsuse tõstmiseks, päikeserikka ajal toa pimendamiseks ja energiasäästu eesmärkidel hakkavad need ka siin aina enam populaarsust võitma. Seda enam, et lisaks tehnoloogiale on arenenud ka toote disain ja turvakardinaid on saada erinevates värvitoonides ning erineva disainiga.