Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Milliseid vigu kardinate valikul vältida?

Parim lahendus on mõelda sisekujundus terviklikuna läbi juba kodukujundamise alguses. Foto: Shutterstock

Kardinaid kasutatakse enamasti kahel põhjusel: praktilisel eesmärgil ja silmailuks. Kardinate abil saab luua interjööri põnevaid aktsente, kuid samas varjata tuba liigse päikesevalguse või uudishimulike pilkude eest. Paraku võib kardinate valikul teha mõningaid möödapanekuid — loe, millised on enamlevinud vead.

1. Valesti mõõtmine
Kardinad peavad akna ees istuma valatult. Inetu on, kui kardinad on liiga pikad või liiga lühikesed või liiga kitsad. Akna mõõtmise kohta leiab infot internetist, aga kõige kindlam on võtta ühendust kardinaõmbleja või avakatete müüjaga ning lasta endale täpselt mõõtmise reeglid ära seletada või spetsialist kohale kutsuda.

2. Vale materjal
Kui tellida aknad pimedal hilissügisel, et pruugi ostja aimatagi, et maikuu ere päike paistab väga valusalt kardinatest läbi ega lase hommikuti magada. Alati tuleks lisaks disainile ja mustrile läbi mõelda ka kardina funktsioon — kas seda on vaja tõesti ainult silmailuks või on akna ette katet vaja ka praktilisuse seisukohast? Olemas on pimendavaid kardinaid, poolpimendavaid ruloosid ja mitmekordseid kangakardinaid — tuleb oma soovidest ja mõtetest rääkida spetsialistiga, kes aitaks selgusele jõuda.

3. Kardin ei sobi kardinapuuga
Kardinapuu võib olla märkamatu abielement kardina akna ette riputamiseks, ent võib olla ka omaette sisustuselement. Samas peavad kardin ja puu omavahel tehniliselt sobima — kardinapuu ei tohi olla liiga pikk ega lühike, kardina riputusaasad peavad olema parajad ning vajadusel võiks saada puule panna juurde lisasiine õhema/paksema kardina lisamiseks.

4. Liigselt toretsev kardin
Suurte volangide, lipsude ja lehvidega kardin võib sobida lossi või eriti avarasse majja, kuid tavaliselt on liiga toretsev kardin korteris nagu lehv eesli peas. Liiatigi koguvad volangid ja satsid tolmu, seega on kardinat tüütu hooldada.

5. Materjali ebakvaliteetsus
Mida lihtsam on kardin, seda kvaliteetsemalt peab ta parima tulemuse saamiseks olema õmmeldud. Tekstiile on tuhandeid ning neist õige välja valimine on keerukas. Samas aga annavad hoolikalt valitud ja hästi õmmeldud kardinad kodule just selle õige tunde ja õdususe. Ebakvaliteetne materjal võib aga jääda akna ette rippuma vildakalt, tekitada staatilist elektrit, venida pesus või kaotada värvid juba mõne kuuga.

Parim lahendus on mõelda sisekujundus terviklikuna läbi juba kodukujundamise alguses, pannes omavahel sobima nii mööbel, tapeet, lühtrid, vaibad kui ka kardinad.