Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Eesti inimeste ideed, kuidas muuta köögis toimetamine mugavamaks

Shutterstock

Kui kolmandiku oma elust veedame magamistoas ja kolmandiku tööl, siis järelejäänud kolmandikust väga suur osa läheb köögis toimetamisele ning söömisele. Seega võiks need kaks viimast toimingut olla muudetud võimalikult nauditavaks. Rääkisime täiesti tavaliste Eesti inimestega, kuidas nemad on oma köögis askeldamise mugavamaks muutnud. Tulemused on siin.

Avatud köögi võlud
Oli aeg, mil köök oli muust elust rangelt lahutatud. Siis tuli aeg, kus massiliselt ühendati kööke ja söögitubasid/elutubasid üheks tervikuks. Miinuspooleks on sel juhul muidugi tuppa levivad toidutegemise aroomid (näiteks kalapraadimise lõhn ei saa ju ülemäära meeldida!), kuid teisalt ei pea suure pere kokk tundma end avatud köögis üksinda, vaid tal on võimalus külaliste, laste või oma teise poolega suhelda.

Rantideta kapid ja tasapinnad
Kõige ebameeldivam tegevus köögis on muidugi koristamine ning pindade läikima löömine. Et elu oleks lihtsam, tuleks valida mustrita köögimööbel ning võimalusel „uputada“ valamu töötasapinna sisse, nii et kraanikausil poleks enam servasid, mille alla ei saaks mustus koguneda. Samamoodi saab tasapinna või laua sisse „uputada“ pistikupesade torni, mis saab siis vastavalt vajadusele laua seest välja vajutada. Kõik teavad, kuidas iseäranis köögis kipuvad juhtmed ja pistikupesad määrduma — selle vastu on nüüd lahendus.

Tööpinda võiks olla laialt käes
Mõtle juba kööki planeerides, kuidas saaks tasapinna jaoks rohkem palju ruumi kavandada. Esiteks on sellel puhul mõnusam mitmekesi köögis askeldada, teiseks ei pea panema rösterit, blenderit või köögikombaini kappi ajaks, mil neid ei kasuta. Miks see on hea? Sest sageli jääb tervislike smuutide blenderdamine või värske salati hakkimine laiskuse taha selleks vajalikke masinauid kapist välja otsida.

Aken töötasapinna või kraanikausi kohal
Kraanikausi taga olev aken on väga mõnus, sest siis ei pea nõusid pestes vahtima lihtsalt seina. Samas annab see kogu köögitasapinnale oluliselt valgust juurde. Üldse on köök koht, kus ei tohiks valgusega koonerdada, sest maha või kapi taha kukkunud toidupuru armastavad igasugused putukad ja ka närilised, kuid heledalt valgustatud köök ei lase sul laisaks muutuda.

Too kööki põnevaid värviaktsente!
See ei tähenda, et igal aastal peaks hakkama seinu üle värvima või kapiuksi vahetama, vaid uut värvi linikud, pajalapid ning säravad pildid seintel loovad juba palju hubasema olemise. Veel üks hea nipp — ilmetu nõudepesuvahendi või vedelseebi pudeli asemel vala vedelik läbipaistvasse pihustipudelisse ning ongi jälle köök ühe värvilise asja võrra rikkam.

Integreeritud tehnika on mõeldud just teile, laisad koristajad!
Mida rohkem köögitehnikat kappidesse ja mööblisse integreerida, seda lihtsam on kööki koristada, sest seda vähemal on kohti, kuhu puru ja tolm saaks koguneda. Kogenematule kokale veel üks nipp — jälgi, et sinu keraamilisel pliidil oleksid pisikesed pliidiplaadist veidi kõrgemad alumiinium- või metallservad, mis toidu ülekeemise korral püüaksid vedeliku kinni, mitte ei laseks sel töötasapinnale voolata. Väidetavalt suudavad need pisikesed servad kinni hoida mitusada grammi vedelikku.