Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Kas sinu köök on piisavalt kaasaegne?

Olulised on funktsionaalne disain ja ruumikasutus. Foto: Shutterstock

Aasta 2016 tõi kaasa mitmete köögisisustustrendide süvenemise ja leviku. Põhiline trend on mugavuse ja tehnoloogilise arengu suunas, kuid samas on endiselt kuumaks teemaks tööstuslikud elemendid ja vintage-stiil. Mida siis ikkagi teha, et oma köögile kaasaegsust lisada?

Nuppudeta kapiuksed
Praktilised on siledad, kapinuppudeta kapiuksed, mis käivad push-meetodil ehk sulguvad ja avanevad vaikselt. Alumised kapid ja riiulid sahtlid pannakse tööle varba-kliki nupu abil.

Foto: Algis Laane

Horisontaalsed jooned
Moes on kõik horisontaalne — pikad horisontaalsed read kapiuksi ja riiuleid, seintel pigem horisontaalne muster või plaadiriba. Samuti on disaini juures olulised pigem sirged ja puhtad jooned.

Tööstuslikud elemendid ja vintage
Eelistatud on naturaalsed materjalid ning lisaks puidule on betoon- ja tellisseinad, värvitud betoonpõrand või lihtsad ornamentideta kapid endiselt on modernse köögi tunnused. Kuhugi pole kadunud ka vintage-stiil, mille elemente vanade kohviveskite, nõude või maitseainetopside näol leiab paljudest tänapäevastest köökidest.

Foto: Eero Vabamägi

Metalsed toonid

Metalltoonid on endiselt kuum trend köögidisainis. Alates harjatud alumiiniumist, niklist ja vasest kuni roostevaba teraseni. Nendega ei tohiks vaid üle pingutada — metalsed või osaliselt metalsed võiksid olla teatud pinnad nagu köögitehnika korpused ja valgustus.

Värvid ja romantilised toonid
Jahedalt mõjuva kõrgläike aeg hakkab otsa saama ning oma koha on köökide kujunduses on leidnud lai värvigamma ning pigem just romantilised toonid.

Funktsionaalne disain ja tõhus ruumikasutus
Tänapäeva köökides on ühendatud osavalt disain ja funktsionaalsus ning kummagi osas ei olda nõus järele andma. Köögimööbel ning sisustus ei saa olla lihtsalt ilus, vaid peab rahuldama omaniku vajadusi alates paremast paigutusest ja juurdepääsust kuni seadmete mugava kasutamiseni. Samas on trend, et hea peremees kasutab oma köögist iga vaba nurgakest praktiliselt ära ning leiavad igale köögiriistale ja seadmele oma koha. Ka kõige kitsamasse prakku asetatakse riiul või pannakse rippuma kulp.

Foto: Eero Vabamägi

Tehnoloogia areng köögis
Köögid on tehnoloogiarikkamad kui eales varem: pliidi, ahju ja nõudepesumasina kõrval on oma koha leidnud prügihakkur ja grill ning veekeetja ja kohvimasina kõrval on köögi täienenud kakaoaparaadi ning balloonidega gaseeritud vee automaadid. Köögikappidesse ehitatud laadimiskohad telefonidele ja tahvelarvutitele annab köögis tegutsejale võimaluse mugavalt ekraanidelt retsepte lugeda ning käed-vabad-süsteemil söögitegemise ajal telefoniga rääkida.

Foto: Eero Vabamägi

Maitsetaimed köögis
Isekasvatatud ürdid ja maitsetaimed ei ole mitte ainult praktiline ja tervislik lahendus, vaid muudavad ka köögi ilusaks. Neid võib kasvatada aknalaual, toidulaual või riiulitel kui ka seinal rippuvates amplites. Tänu sellele, et taimepotid on pidevalt silma all, et unusta sa neid kasta ja kasutada!

Foto: Algis Laane