Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

SISUTURUNDUS

Nipid, kuidas kujundada valgusega isikupärane koridor

Foto: erakogu, Sunorek

Soovitame vältida tavapärast rippvalgusti kasutamist. Ruumi ühtlaseks valgustamiseks sobivad erinevad süvisvalgustid. Põnevaks lahenduseks on üle ruumi lae või seinte süvistatud liistvalgustid.

Tootja Flos uudse süvistatava siinisüsteemi saab paigutada üle kogu ruumi, süvisesse aga saab magnetiga kinnitada erinevaid suundvalgusteid. Nii on ühe valgustiga tagatud mitu funktsiooni- saame nii üld- kui kohtvalguse.

Nimetatud valgusliin on sobilik madala laega ja väikest mõõtu ruumides.

Põnevaks lahenduseks on nurgavalgustid, kus valgusti paigutatakse täpselt ruumi nurkadesse või siis spetsiaalne valgusti lae ja seina või seina ja põranda vahele. Selline lahendus annab ruumile täiesti uudse perspektiivi. Ruum näib visuaalselt suurem.

Õdusa valguse saab ruumi kui kasutada tagavalgusega seinalampe või hoopis nn. maali, mille tagant kumab valgus. Hubasust loovad riiuli- ja kapialune valgus, tavapärane on karniisitagune valguse paigaldus luminofoortorude või LED ribade näol.

Kui aga soovite luua ruumi efektseid valgusemustreid, kasutage suunatavaid valgusteid, mille abil välja valgustada ruumis olevaid disainelemente, lillevaase, kujukesi. Mustri seinale saab luua ka sama tüüpi valgustite grupeerimisega.

Uue ilme saab ruumile anda peegli või lauakese kõrvale pikkade maani ulatuvate rippuvate valgustite paigaldamisega.

Meeleolu ja markeerimisvalguseks soovitame Led valgusteid. Tänapäeval annavad need ka sooja valgust ja neist osa on võimalik ka dimmerdada. Peamine roll on säästlikkusel.

Miks mitte sobitada koridori põrandavalgusti või seinale kinnitatud laualamp. Selline turvaline ja huvitav variant on firmal Flos. Seina installeeritud põrandalamp on turvaline ja nägus ega võta palju ruumi. Huvitava seinavalgusti tootjaks on firma Karman.

Eelkõige tuleb valgustite valikul lähtuda muidugi ruumi suurusest, kujust, lae kõrgusest, seinte värvist, mööblist ja päevavalguse olemasolust. Oluline on, et valgustuse üleminek esikust järgnevasse ruumi ei oleks liiga kontrastne. Avatud ruumide korral, kus esik on eluruumi üks osa, tuleks silmas pidada kogu ruumi disaini ja lahendust.

Kuigi valgustuse intensiivsus sõltub paljudest teguristest ruumis, mida valgustite valikul arvestada, siis väidetakse, et koridoris võiks valgustatus olla 30 ja 200 lx vahel.

Tasub silmas pidada ka fakti, et inimese vanuse kasvamisega suureneb ka vajadus tugevama valguse järgi. Näiteks 50 aastane inimene vajab 2 korda tugevamat valgust kui 20-aastane.
Kokkuvõtteks valgustus peaks tagama meie praktilised vajadused ning mõjuma ka emotsionaalselt.

Valikuga saad tutvuda www.hektor.ee



SISUTURUNDUS