Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Mida teha ohtliku hallitusega vannitoas?

Oluline on korralik ventilatsioon. Foto: Shutterstock

Veekahjustustest sündinud hallituse ja halva lõhnaga oleme vist kõik oma elus kokku puutunud, kuid tõsisem on probleem vannitoas levivate niiskusest tekkinud hallitusseentega, mis võivad muutuda ajapikku inimeste tervisele ohtlikuks.

Kuidas satuvad hallitusseened eluruumi?

Peapõhjuseks on aktiivne kipsplaatide kasutamine elamuehituses, sest kipsplaadi suur paberisisaldus on mürgiste hallitusseente levimiseks suurepärane keskkond. Korraliku ventileerimiseta võib niiskus imbuda isegi läbi keraamiliste plaatide vaheliste vuukide nende all asuvasse kipsplaati. Samuti võib neile ohtu kujutada välisseinast talvel sissepoole imbuv niiskus ehk seega ei pruugi ka piisavalt ventileeritud vannitoa siseõhu puhul hallituse tekkimine olla välistatud.

Miks on hallitusseened kahjulikud?

Hallitusseened eritavad kuivanud eoste abil teiste seente ja bakteritega võitluseks mürke ehk mükotoksiine. Paraku on need kahjulikuks ka inimestele, mõjutades tugeva mürgina näiteks närvi- ja immuunsussüsteemi rakke. Immuunsüsteemi rakkude kahjustamine võib aga tekitada muuhulgas allergiat, peavalu, väsimust ja mäluhäireid ning kahjustada neerude tööd.

Ega kõik hallitusseened polegi tegelikult mürgised, aga kui siseruumide õhus leidub neid võrreldes välisõhuga liialt, tuleb nendesse siiski suhtuda kui kahjulikesse. Kahjulik mõju tervisele sõltub seene liigist, eoste hulgast ning muidugi inimese vastuvõtlikkusest.

Kuidas vältida hallituse teket oma kodus?

Oluline on eelkõige muidugi piisav ventilatsioon, korralik küttesüsteem ning samuti õigetes ruumides õigete ehitusmaterjalide kasutamisega. Kui sinu pesuruumis on tunda pidevalt niiskuse haisu või sul on kahtlus, et seal võivad olla vohama hakanud hallitusseened, tuleb püüda üles leida niiskusallikas. Võimaluse korral peab kahjustunud materjalid kohe eemaldama ja puhastest eraldama.