Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

SISUTURUNDUS

Loe lähemalt, kuidas valmib Eestis meie oma disainerite loodud vann või vannitoamööbel

Foto: erakogu, Balteco

Juba pikemat aega kasutab Balteco uute toodete loomisel mitmed tunnustatud Eesti disainereid. Koostööd on tehtud Matti Õunapuu, Harri Ehrlicih, Tiit Liiva, Tõnis Krikki, Björn Koopi, Sven Sõrmuse, Maarja Mõtuse, Maris Korroli, Mait Mahlapuu jpt. Lühidalt räägib loomeprotsessist EKA tootedisaini õppetooli professor ning Balteco disainijuht ja disainer Aivar Habakukk.

Aivar Habakukk Foto: erakogu, Balteco


Millest lähtute uut toodet luues?

Tootedisainer ei ole kunstnik, kes kujundab loomepalangus. Tootmisettevõttes on uue toote väljatöötamine kaalutletud tegevus. Vajaduse defineerib sihtriik, müügistatistika, trendid sisearhitektuuris ja disainis ning valitsevad tehnoloogiad. Uue vanni omadused määratletakse taustauuringus.

Kuidas valmib uus toode või kollektsioon?

Oluline on jälgida, mis toimub vannitootmise valdkonnas, lisaks disainis ja arhitektuuris. Meeleolude jälgimise ja tõlgendamise kaudu leitakse suund. Või töötatakse välisdisaineritega, kes annavad impulsse. Tootedisain on puhtalt meeskonnatöö ning eesmärk on vaid üks: inimesel oleks vannis mugav. Selles me kompromisse ei tee! Kontrollime ergonoomilisi mõõte, mis selle tagavad.
Disainer võtab arvesse kõiki asbekte ning läbi pika tootearnedusprotsessi valmib lõpuks toode, mida inimesed endale koju ostavad ning igapäevaselt ka kasutama hakkavad.

Kuidas valite disainereid väljast?

Disainijuht märkab disainerit, kelle käekiri ja looming sobivad brändiga kokku. Koostöö näeb välja nii, et tehniline projekteerimine on Balteco meeskonna kanda ja disainer võib pühenduda ideele. Tehnoloog ja disainerid teevad koostööd disainijuhi pilgu all. Disainer võtab arvesse kõiki asbekte ning läbi pika tootearnedusprotsessi valmib lõpuks toode, mida inimesed endale koju ostavad ning igapäevaselt ka kasutama hakkavad.

Loe lähemalt, mida arvavad tunnustatud disanerid loometööst Eestis.



SISUTURUNDUS