Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Kuidas tagada lapsele pikk ja magus uni?

Lapse toa seinad võiksid olla pastelset tooni, et need mõjuksid pigem rahustavalt kui ergutavalt. . Foto: Shutterstock

Une vajalikkuses ei kahtle keegi, sest välja puhanud laps käitub paremini, on tervem ja heas tujus. Uni parandab ka tähelepanu- ja õppimisvõimet, mille tõttu on oluline, et lapse magamistuba toetaks talle piisava une tagamist. Olgu veel öeldud, et eelkooliealised lapsed vajavad tavaliselt und 11-13, kooliealised 10-11 tundi. Kuidas sisustada tuba nii, et laps magaks seal hästi?

Lastetoa sisustus

Lapse toa seinad võiksid olla pastelset tooni, et need mõjuksid pigem rahustavalt kui ergutavalt. Ergutavad toonid on iseenesest näiteks punased, rahustavad rohelised toonid. Et tuba liiga „ühtlaselt hall“ välja ei kukuks, kasutage värviaktsente kirevamate patjade ja voodikatte näol.

Tundlikumaid noori inimesi võivad liialt inspireerida ka näiteks voodi kohal rippuvad maalid või fotod hüppavatest, võitlevatest filmikangelastest, tohutul kiirusel kihutavatest autodest või tormis uppuvatest laevadest. Alateadlikult saadavad sellised agressiivsed või vägivallaga seotud pildid lastele sõnumeid ning võivad nad enne und liialt üles erutada. Pigem eelistage lastetoas positiivseid kangelasi ja kauneid pilte ning veenduge, et esimene asi, mida ta noor ärgates näeb, kannaks endas rõõmsat ja elujaatavat sõnumit. Väga armas komme on lastetoa lakke paigaldada näiteks tähistaevas või mõned maagilised tähed, mis lapse une üle valvaks.

Liigsed lilled, spordivarustus ja muud kola võiksid samuti leida oma koha mujal kui lapse magamistoas. Lemmikmänguasju või raamatuid on tore ärgates kohe märgata, kuid liiga palju asju toob kaasa liiga palju tolmu ning liigne tolm omakorda ei ole kindlasti hea une ja tervise allikaks. Samal põhjusel tasub lapse toast hoida eemal sünteetilised vaibad, lehvidega kardinad ning samuti liiga suured peeglid, mida lapsed öösiti sageli kartma kipuvad.

Kokkuvõttes peaks lapse magamistuba peab olema lihtne ja mugav ning televiisoril ja arvutil seal kohta ei ole. Hea uni tuleb pimedas, vaikses ja temperatuurilist pigem jahedas toas. Ja veel — ärge karistage last tema toas, sest siis võib tema tuba hakata talle seostuma negatiivsete tunnetega ning hakata segama und!

Lihtsad nipid head uneks

Enne magamaminekut tasuks vältida liigselt erutavaid ja huvitavaid tegevusi nagu televiisori vaatamine, teleri- ja arvutimängude mängimine ning valjuhäälne müramine. Selle asemel tuleks sisse seada regulaarsus — voodisse minek ja ärkamine ühtlastel kellaaegadel, ühine hambapesu ning väga heaks stimulaatoriks on unejutt. Muidugi ei tohiks ka jutt oli liiga õudne ja erutav, kuid kui perel on traditsioon lugeda kõigepealt pisipõnnile muinasjutte, võiks selleks lapse kasvades kasvada omaette tavaks õhtuti kordamööda juba suurematele lastele ja ema-isale põnevamate raamatute ettelugemine. Samamoodi mõjutab lastes positiivset „koosolemise“-tunnet lauamängude mängimine enne tuttu minekut.

Füüsiline aktiivsus on loomulikult väga hea, kuid mitte vahetult ette uinumist. Seega julgusta oma last olema päeva jooksul kehaliselt aktiivne, mängides jalgpalli, aidates vanavanematel lund rookida või käia jalgrattaga sõitmas. See tagab hea une. Mida pikemalt laps päevavalguses viibib, seda kasulikum talle on.

Kindlasti peab vältima nii ise kui ka mitte lubama lastel enne voodisse ronimist süüa magusat, rasvast, kofeiini sisaldavaid jooke ning suuri eineid. Väike meega tee koos võileiva, banaani või köögiviljaga, kui lapse on kõht tühi, on väga heaks õhtuseks ampsuks, samas kui liigne joomine ja söömine pärsib nii uinumist kui ka une kvaliteeti.

Lapsel on väga tundlik energia. Kui tema magamistoas ei ole loodud piisavalt rahulikku ja soodsat keskkonda heaks uneks, on sellega mõjutatud kõik pereliikmed. Nii et mõelge järele — kui teie magamistuba on igati soodne välja puhkamiseks, aga tunnete end õhtuks nagu kuivaks pigistatud sidrun, siis on ehk asi hoopis selles, et teie laps pole saanud öösel kvaliteetset und nautida?