Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Mida madratsi ostmisel silmas peaks pidama?Millal mõelda madratsi vahetamisele?

Madratsi juures on oluline materjal, mis võiks olla võimalikult looduslik. Foto: Shutterstock

Mäletad muinasjuttu printsessist, kelle õrn nahk tundis hernetera ka läbi seitsme madratsi? Kindlasti on ka sul külas või mõnes majutusasutuses viibides olnud vahel tunne justkui sellel printsessil, sest madratsi iga vedru või korts on tunda või millel magades tunneb keha end hommikul kange ja valusana. Milline madrats tooks hea une?

Kas see peab olema ilmtingimata kõige kallim või oskame õigeid aspekte vaadata ka soodsama hinnaga asemekoti juures?

Ekspertide sõnul on väga oluline leida enda jaoks õige madrats, kuna kulutades ööpäevast nii palju aega magamiseks, on seda mõistlik teha mugavalt ja tervislikult. Üks võimalus õiget madratsit leida on investeerida aega selle proovimiseks — lihtsalt minna poodi ja lamada 15-20 minutit madratsil, liigutada end sellel ning mõelda, kuidas oleks siin kaheksa tundi järjest magada. Teine variant on muidugi konsulteerida oma ala spetsialistidega, esitades neile võimalikult palju küsimusi.

Kust alustada?

Esimene asi uuele madratsile mõeldes on teadmine, kui palju olete nõus kulutama. Pidades meeles oma eelarvet ja kulutuste ülempiiri, säästate end kaupluses klienditeenindajate osavusest püüda teile müüa kalleid lisasid. Näiteks katete ja laiendatud garantii näol, mida te suure tõenäosusega õigupoolest ei vaja.

Kuna madratseid vahetatakse enamasti 7-10 aasta tagant, ei tasu ka vaadata kõige odavamaid tooteid. See kulutus peab suutma meid panna mugavalt tundma, lõdvestuma ning võimaldama muuhulgas öösel magades vereringel korralikult liikuda. Seetõttu ei tohi voodi olla ei liiga kõva ega liiga pehme ega muidugi ära vajunud, sest see võib mõjuda pikaajalisel kasutamisel nii seljale kui ka näiteks kaelale kehvasti. Madrats peab olema piisavat pehme, et sellesse õrnalt sisse vajuda, aga samas piisavalt tugev, et inimese skeletti toetada. Mida rohkem on keha kontaktis madratsiga, seda vähem on tunda survet puusadel ja õlgadel.

Keerulisem on muidugi abielupaari puhul, sest siis peab ühine madrats sobima mõlemale ega tohi tekitada olukorda, kus ühe inimese liikumine paneb teise rappuma või kus raskem pool vajutab voodi nii palju allapoole, et kergem talle selga vajub. Inimeste kaal mängib madratsi „käitumise“ juures suurt rolli, aga õnneks on täna olemas ka selliseid madratseid, kus kumbki voodipool on valmistatud erinevalt.

Pööra tähelepanu materjalile

Madratsi juures on oluline materjal, mis võiks olla võimalikult looduslik. See hoiab meid öistest higistamistest ning nii allergiate võimalikust tekkimisest kui ka nende ägenemisest. Samuti võiks madrats asuda voodikarkassi restil, et õhk pääseks ka voodi all ringlema. Kattemadratsist on saanud samuti voodi tähtis osa, sest see pikendab esiteks madratsi eluiga ning annab sageli ka lisamugavust. Samamoodi on oma osa voodiriietel ja patjadel, millest viimase roll on täita õhuvahe õla ja pea vahel.

Head pakuvad ka soodsama hinnaga tootjad

Madratsitootjaid jagub, kuid mitte nii palju, et igas poes oleksid kõik aluskatted valmistatud erinevate firmade poolt. Seetõttu jälgi hoolikalt kaubamärke ja ära häbene küsida nimeka tootja soodsama hinnaklassi või eelmisi mudeleid. Sageli erineb sisuliselt ühe ja sama madratsi hind ainult kollektsiooni nime ja katte tõttu.

Kindlasti võrdle väljavalitud madratsite hinda ja infot ka internetist. Ja vastupidi — kui leiad interneti e-poest huvitava ja heade parameetritega mudeli, küsi seda kaupluses näha ning katsuda. Eksperdid soovitavad hakata madratseid proovima kallimast hinnaklassist allapoole, et saada aimu, milliseid omadusi ja mugavusi võiksid üldse madratsi juures hinnata. Seejärel saad teha oma otsuse, vaadates hinda ning enda jaoks olulisi kriteeriume. Kui tegemist on kallima hinnalassi madratsiga, et keela keegi ka paluda müüjalt soodushinnaga hinnapakkumist.

Sinu sobivus madratsiga selgub alles pärast esimesi öid ning seetõttu oleks hea, kui saaksid madratsi võtta nii-öelda katseajaks, pärast mida võid jätta selle endale või vahetada välja mõne muu vastu. Õige madrats toob hea une ja enesetunde ning laseb inimesel end tõesti välja puhata.

Mõtle uue madratsi ostmisele, kui:

  • Oled pidevalt väsinud ja enesetunne on kehv?
  • Sind piinavad ebamäärased valud külgedel ja seljal?
  • Sa rabeled öösiti ja ärkad selle peale, et vahetad pidevalt asendit?
  • Tunned end füüsiliselt väsinuna juba ärgates?