Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Mida võiksid teada liikumisanduriga valgusti kohta?

 (2)
Liikumisandur on väike elektrooniline silmake, mis tuvastab liikuvate objektide poolt kiirgavaid infrapunalained. Foto Shutterstock

Liikumisanduriga valgustid on meie turul populaarsed olnud juba pikka aega ja nagu areneb muu elektroonika, kasvavad ka nende võimalused kasvavad pidevalt. Valiku tegemine ei pruugi olla lihtne, aga elementaarsed kriteeriumid on, et välisvalgusti peaks suutma töötada iga ilmaga ning sisevalgusti andur ei tohiks rikkuda ruumi sisedisaini. Mida veel peaksid teadma?

Liikumisandur on väike elektrooniline silmake, mis tuvastab liikuvate objektide poolt kiirgavaid infrapunalained. Kui andur tuvastab liikuva „sooja“ objekti nagu inimesed ja loomad, paneb elektroonika tuled põlema ning vastavalt eelseadistustele põlevad tuleb 1-20 minutit. Enamik liikumisandureid töötab vaateväljas 240 kraadi.

Erinevad katvuspiirkonnad
Liikumisanduritega valgusteid on väga erineva kuju ja parameetritega. Tõenäoliselt on ühed olulisemad näitajad katvuspiirkond ja tundlikkus. On andureid, mis tajuvad liikumist teatud raadiuses 360 kraadi, aga samas on ka selliseid, mida saab suunata otse teatud objektile, näiteks ainult väravale või uksele.

Saab reguleerida vastavalt vajadustele
Paremaid andureid saab ise programmeerida — milline pimedus aktiveerib valgust, kui kaua lamp põleb pärast süttimist, kui tundlik andur on ning millises vahemikus ja kui suurtele või soojadele objektidele üldse reageerib. Tähele tasub panna ka aastaaega ning valgemal ajal on mõistlik keerata andur vähemtundlikuks.

Üheks miinuseks on sageli andurite puhul toodud spetsiifiline klõpsatus nende põlema süttimisel. See võib olla öises korteris väga häiriv ja ehmatav, kuid hea uudis on see, et on olemas ka „klõpsuvabu“ andureid.

Juhtmevaba süsteem ja päikeseenergia
Mugav liikumisanduriga lamp on varustatud akuga ega vaja eraldi juhtmeid. See laseb sul valgusti paigaldada kohta, kuhu iganes soovid, sest üle seina ei pea tõmbama inetuid ja segavaid juhtmeid. Kuna selline lamp lülitab end ise sisse-välja, ei võta see ka palju elektrit. Lisaks saab kasutada säästlikke pirne, mis suurendab aku vastupidavust veelgi. Mõne anduri tööd toetab päikesepaneel, mis muundab päikesevalguse elektrivoolu, säästes niimoodi elektrivoolu tarbimist.

Andur välistingimustes
Välistingimustes on soovitav paigaldada lamp räästa või rõduserva alla. Ühelegi elektroonikavidinale ei meeldi olla lausvihma ega päikese käes. Päikesevalgus ja sademete kogunemine andurile võivad takistada selle normaalset tööd. Samuti ei tasu liikumisandurit suunata soojapuhuri, basseini või mõne teise taolise objekti peale, mille temperatuur muutub kiirelt. Lambi parimaks toimimiseks tuleks andur kinnitada kindlalt 1,8-2 meetri kõrgusele.

Integratsioon valvesüsteemi või nutika koduga
Anduri võib ühendama ka turvasüsteemi või nutika kodu lahendusega. Liikumisanduri saab programmeerida näiteks erinevatel aegadel erinevatesse tööolekutesse ning lisaks saab seda peale liikumisele reageerimisele toimima ka lühisõnumi või tulede lüliti abil.

Mõtle asukoht hoolikalt läbi
Milleks soovid üldse liikumisanduriga lampi? Suure tõenäosusega on õues seda vaja kõnnitee, ukse, värava, treppide, terrassi ja ohtlike alade nagu tiigi või basseini valgustamiseks. Siseruumides on hea, kui valgus klõpsatab põlema samuti treppide valgustamiseks ning öiste tualetis käimiste ajal. Isegi väga hea valgustus ei suuda tagada turvalisust, kui on samas üks parimaid soodsaid viise, kuidas ehmatada ootamatuid sissetungijaid.