Finaal
Hääleta
Kodukujundaja korter on valmis! Vaata, milliseks kujunes Eesti esimene hääletuste teel valminud kodu!

Kuidas valida koju uut kõlari- või kodukinosüsteemi?

Enne kui kodukinosüsteemi uuendama tõttad, vii end kurssi olulisega. Foto: Shutterstock

On ilmselge, et juhtmete vedamine on muutunud ajalooks ning inimesed eelistavad kasutada bluetooth’il ühenduvat tehnikat, kui vähegi võimalik. Kõlarimajandus annab selleks palju võimalusi, sest viimastel aastatel on juhtmevabad kõlarid muutunud aina kvaliteetsemaks ja nende disainist on saanud sisekujunduse üks osa.

On inimesi, kelle jaoks on kvaliteetne heli väga oluline, samuti nagu on neid, kellel jaoks on peamine, et telerist kostvast kõnest või raadiost tulevast laulust lihtsalt aru saaks. Enne kui kodukinosüsteemi uuendama tõttad, oleks hea end kurssi viia mõne tähtsa asjaga, mis võib sinu lõplikku otsust oluliselt mõjutada. Ühest küljest on oluline selle disain ja asetus, teisalt peab oleme hoolikas kvaliteedi ning omaduste osas.

Kas valitud kõlari tarkvara toetab teie seniseid seadmeid?
Üks tähtis asi, millele esimese hooga ei pruugi mõelda, on tarkvarade ühildumine. Kas kallis traadita kõlarit saab ikka loodetult mobiiltelefoni kaudu juhtida? Kas kõlar toetab Spotify’d, Amazoni või iTunes’i ning on ühilduv Androidi, iOSiga, wifi, NFC ja bluetoothiga? Mõtle tulevikule — see, et kõlarisüsteem rahuldab praeguseid nõudmisi, ei tähenda, et ta teeb seda ka homme!

Ära suurusega üle pinguta!
Kõik oleme näinud ägedaid fotosid lagedatest tubadest, kus on ainult suur ekraan, voolujoonelised modernsed kõlarid ning mugav diivan. Aga olgem realistlikud — kas meie kodus on nii palju ruumi sellise toa jaoks? Lisaks ruumile peab eriti „jõhkra“ keskuse jaoks olema ka piisavalt raha ning tuleks järele mõelda, kas see asi on tõesti ka kõike seda väärt. Samamoodi peab olema kõlarite valikul ettevaatlik, kui loote uut helisüsteemi kontorisse või magamistuppa, sest liialt domineerivad kõlarid ei pruugi jääda kõige ilusamad (rääkimata nende funktsionaalsusest!).

Foto: Shutterstock

Leia süsteemidele parim koht
Nii nagu kõlareid ei tohiks suunata seina poole, peaks olema hoolas ka teleekraanile koha leidmisega. Ära riputa telerit liiga kõrgele — see väsitab lõpuks nii kaela, silmi kui ka õlgasid. Kõige ergonoomilisem on vaadata ekraani otse. Samuti ei tohiks pilt asetseda liiga lähedal diivanile, sest see rikub nägemist. Õnneks on tänapäeval internetis olema igasuguseid toredaid programme, mis aitavad määrata näiteks optimaalset vaatamiskaugust või maksimaalset soovituslikku helitugevust.

Üheks suureks möödapanekuks võib olla ka teleri asetamine nii, et päikesevalgus langeb otse ekraanile. Valgusel on pildikvaliteedile väga suur mõju ning seetõttu väldi televiisori paigutamist akna vastasseina. Või kasuta pimendavaid aknakatteid!

Kõlarid ei käi kappi
On inimesi, kelle meelest on kõlarid inetud ruumikujunduselemendid ning nad paigutaks need parima meelega kappi peitu. Loomulikult ei saa sa siis enam nautida lubatud kvaliteetheli, vaid pead leppima summutatud kahinaga kapist. Samamoodi võib heli moonutada kõlarite paigutus sügavale riiulisse või diivani käetoe taha — proovi kõlaritele leida parim koht nii, et teed enne heliproovi.

Foto: Shutterstock

Juhtmed peitu!
Mööda põrandaid, seinu ja kapiääri jooksvad juhtmed on eilne päev. Need on ohtlikud, sest juhtmete otsa koperdamine pole üldse tore. Teiseks on need ka inetud. Uuri kindlasti ka juhtmevabade kõlarite valikut — tänasel päeval on need juba nii head, et annavad välja samavõrd kvaliteetset heli kui suured juhtmega ühendatud kõllid.

Mõtle kulutused korralikult järele
Kui tuhande euroga saab tänapäeval juba päris korraliku helisüsteemi üles ehitada, siis kahe tuhande eest on tulemus juba muljetavaldav. Aga kas sul on seda vaja? Enne kui ostma tõttad, tee nimekiri asjadest, mida reaalselt vajad: teler, kõlarid, subwoofer, kaablid, Blu-Ray mängija, mängukonsool, liigpingekaitse jne. Ehk on sul midagi neist juba olemas? Äkki sobib praegune televiisor hästi veel paariks aastaks ja kui elad majas, kus seinad kostavad hästi läbi, siis säästad ehk naabreid valjemast bassimuusikast? Kodukinosüsteemi ei ole vaja igal aastal uuendada. Kui te ei ole rahul oma senise lahendusega, siis kaasake spetsialist, kes vaataks üle, mis täpselt väljavahetamist vajab. Abiks on ka vastavad saidid, kus eksperdid nõu annavad.